Kära Peter Jihde.

Du anar förmodligen inte vilken nyckelperson du blev i den svenska klimatrörelsen för två veckor sedan. Plötsligt fanns du överallt på Facebook. Olika varianter av att “Peter Jihde sätter ord på mina känslor!” dök upp och det länkades till samtalet i TV4 Nyhetsmorgon, med Lena Ek och Johan Rockström.

Det som händer under ert samtal, är att många saker sägs som klimatkämpar runt om i världen tänkt väldigt länge. Lena Ek säger: “Vi måste förändra nästan allting”. Och du säger: “Man vill liksom skrika att världen ska vakna upp” och “vi är på väg mot slutet känner jag”. Vi är så många som känner precis så.

Efter att ni talade om klimathotet på ett så öppet och ärligt sätt i TV4 Nyhetsmorgon var vi många som kände hoppfullhet - nu äntligen får frågan genomslag! Men idag är den sista officiella dagen på FNs klimatförhandlingar i Doha, och än har rapporteringen om dessa förhandlingar varit knapphändig med tanke på vilket stort hot klimatförändringarna utgör.

Klimatfrågan är komplex och det finns många intressen som motarbetar att den ska få för stor uppmärksamhet i media. Vi måste förändra nästan allting, och det är ett budskap som många av oss har svårt att ta till oss. Därför väljer de flesta att fokusera på annat i stället. Ifall du känner dig påverkad av insikten och drabbad av "klimatångest”, så kan vi glädja dig med att handling är bästa botemedlet.

Du och svensk media har stor möjlighet att påverka förhandlingarnas utgång. Ni har möjlighet att berätta för svenskarna vad som faktiskt händer, vilka som är de verkliga problemen och vilka lösningar som finns. Att visa gripande tal som hållits på plats i Doha, som den här filmen där Filippinernas förhandlare tårögt vädjar till världen, är ett sätt att sprida budskapet.

Tillsammans måste vi stödja våra politiker och förhandlare att våga fatta de rätta besluten! Vi uppmanar därför dig och dina kollegor att sätta press på våra makthavare genom att fortsätta rapportera ärligt om dessa problem!

Ifall du behöver information eller vill diskutera klimatfrågan, dess problem och lösningar, talar jag för den unga svenska miljörörelsen när jag säger att vi är många som är pålästa, viljestarka och som kan hjälpa till.

Stort tack till dig Peter Jihde!

Med vänliga hälsningar,

________________________

Detta är ett öppet brev hämtat från hemsidan
www.vackarklockanimorgonsoffan.blogspot.com

Friday, December 7, 2012

Mail/PM(mail till TV4 efter beskedet att Lena Ek kommer att tala om resultaten i Doha i Nyhetsmorgon denna morgon)


Hej.

Vi vill uppmana TV4 att inför morgondagen även bjuda in en eller två etablerade ung personer ur den svenska klimatrörelsen, som är mycket insatt i COP18-processen och skulle bidra mycket konstruktivt till samtalet med Lena Ek i Nyhetsmorgon. Den unga svenska miljö- och klimatrörelsen har dessutom representanter på plats i Doha som mycket gärna skulle vilja bidra i diskussionerna, då över telefon eller dylikt.

Vi tycker nämligen att det rapporteras för dåligt och för ensidigt om klimathotet och klimatförhandlingarna. Bakom oss står de snart 400 deltagarna i kampanjen "Väckarklockan i morgonsoffan - Jag känner som Jihde" (www.vackarklockanimorgonsoffan.blogspot.com). Tillsammans har vi idag fyllt Peter Jihdes inkorg till bredden med e-mail där vi tackar honom i hans ärliga uttalanden under Nyhetsmorgon för 2 veckor sedan, under samtalet med Johan Rockström och Lena Ek. Och uppmanar honom och TV4 att klimatrapportera mer ambitiöst än vad som gjorts under klimatförhandlingarna de senaste två veckorna.

Om det inte är möjligt att föra in våra representanter i Sverige Lorentz Tovatt och Olivia Andersson eller våra representanter i Doha Caroline Jonsson och Kitty Ehn Ekman i Nyhetsmorgon imorgon, ställer vi gärna upp på söndag eller måndag! Det behövs nya friska vindar i svensk medias klimatrapportering, och detta är namnen som kan ge er just det. Vi har även andra uppslag på hur ni skulle kunna rätta till den svenska klimatdebatten, naturligtvis sker allt detta på ett partipolitiskt obundet plan. Mer information finns bl.a. i Jihdes mail-inbox eller helt enkelt på kampanjens hemsida: www.vackarklockanimorgonsoffan.blogspot.com.


Med vänliga hälsningar, 
Olivia Andersson och de 400 deltagarna i kampanjen,
samt Power Shift Sverige och den svenska unga klimatrörelsen

Kontaka oss snabbast:
Olivia Andersson: 0738-22 69 06
Lorentz Tovatt: 0761-87 07 67
Caroline Jonsson och Kitty Ehn Ekman: 0097477531857

No comments:

Post a Comment